Narra

Narra nº1

Narra nº2

Narra: una crònica sobre la lluita juvenil a Blanes serà el nom del butlletí trimestral creat des de l’assemblea d’Arran Blanes.
Aquest nou butlletí neix arrel de la necessitat de difondre les activitats realitzades des de l’Esquerra Independentista i els moviments socials a Blanes. Actualment, en el nostre poble, podem observar una manca d’espai per difondre tota mena d’activitat política més enllà de la mera tasca institucional. Aquest fet fa que existeixi un buit, un silenci en tot allò relacionat amb l’actuació política basada en l’agitació i la política de carrer.
La major part de la premsa segueix la seva tradició institucional i no deixa cap espai, o de fer-ho és pràcticament ínfim, a tots aquells moviments i activitats realitzades sota una idea simple, la política de carrer. Aquella que té per objectiu la mobilització de la població per tal de canviar les institucions, on regidors, regidores, alcaldes i alcaldesses no siguin una elecció de quatre anys, sinó una eina de transformació.
No obstant, podem observar amb gran facilitat com tota política institucional, aquella en què moltes vegades la voluntat dels carrers i decisions polítiques són contràries, obté un espai totalment desproporcionat. Pàgines senceres fent ressò d’un fet on els ciutadans i ciutadanes blanenques no han pogut tenir cap mena d’implicació i, fins i tot, que a vegades tampoc té gairebé repercussió.

Si bé parlem de la premsa, el mateix es pot dir de la utilització dels carrers. Carrers on espai públic i llibertat no van de la mà.
Carrers on la llibertat ha estat retallada any rere any, on trobar un espai per l’oci és parlar d’una quimera i encara més difícil és la utilització d’aquests per a qualsevol activitat.
Activitats que en els millors casos s’acaben realitzant per una “ocupació” de l’espai i en altres queden enterrades sota la burocràcia dins l’Ajuntament.
Tanmateix, trobem aquest fet en el moment de penjar qualsevol mena de cartell o pancarta de forma “legal”, activitat que es considera “embrutir els carrers” si no es realitza en els espais corresponents. Majoritàriament minúsculs, atapeïts ¡ escassos.
No obstant això, la llibertat al carrer augmenta considerablement un cop arriben les eleccions i el seu gran desplegament mediàtic.

Així doncs, dins d’uns carrers on la llibertat segueix minvant i uns espais informatius institucionalitzats… On podem donar a conèixer les activitats que realitzem els i les joves?

Aquesta és la pregunta que ens vam fer des de l’assemblea d’Arran, no només com a militants d’una organització de l’Esquerra Independentista, també com a joves.
Així va ser com ens vam trobar invisibilitzades i invisibilitzats, com el nostre desig de participació dins el poble era difícil de portar a terme, com les nostres activitats eren difícilment visualitzades i amb més pals a les rodes que ajudes. Fet que s’accentuava quan es tractava d’una activitat política, al carrer i feta per joves. Aquestes tres característiques: política, carrer i joves, feien que, tant el procés de desenvolupament com el de difusió de l’acte, requerís un gran desgast d’energia.

Som conscients que, ara per ara, no podem assaltar el Palau d’Hivern i fer un canvi radical de les nostres institucions. Tanmateix, no ens podem quedar de braços creuats i, seguint la cita de Joan Fuster un cop reelaborada, passem a l’acció. Un cop hem pres consciència que “tota premsa no feta per nosaltres serà feta contra nosaltres”, hem decidit anar més enllà.

Així doncs, teniu a les vostres mans la primera edició del nou butlletí de publicació trimestral.
Narra: una crònica sobre la lluita juvenil a Blanes té per objectiu esdevenir un punt de difusió dels esdeveniments realitzats per l’Esquerra Independentista a Blanes, els moviments socials i, especialment, dels actes creats per les joves del poble. Tot i això, també hi ha cabuda per aquelles accions realitzades per les companyes arreu del territori. Explicarem els actes on hem tingut representació per tal de donar a conèixer tot allò que no té cabuda als mitjans actuals. Volem que s’estableixi com a una nova eina de difusió, una premsa alternativa per tal d’oferir tot allò que passa en el nostre poble i que moltes vegades queda “enterrat”.

Com no podia ser d’una altra manera, també hi haurà un lloc per l’expressió, tant crítica com artística. Deixant un espai per aportar articles d’opinió, sempre de manera respectuosa i argumentada de tot allò que pugui ser una inquietud per a qualsevol lector o lectora. Així doncs, tothom tindrà un espai per la participació i lloc per exposar els seus dubtes, inquietuds i opinions. Alhora, hi haurà un espai dedicat a les aportacions artístiques, tant poemes com escrits com altres expressions artístiques que es puguin imprimir sobre paper, per tal de fomentar la cultura tant del lector o lectora com de l’escriptor o escriptora.

Tot i ser conscients que en certs mitjans tenim un espai, hem decidit donar un pas endavant.
Seguint un model d’autogestió, amb aquest butlletí desitgem escriure la crònica juvenil de Blanes. Un lloc de difusió alternatiu, on hi tinguin cabuda l’opinió de la gent i la veu dels moviments, entitats i diferents organitzacions del nostre poble.
Comencem una nova etapa, en la qual esperem que el missatge vingui d’ambdues parts, el nostre d’informar i el vostre de participar.

Desitgem portar la política dels carrers a tothom, des del desconeixement a un lloc destacat.
 

FUNCIONAMENT

 

A continuació, exposem les regles que hauran de complir les aportacions per tal de ser publicades, com també el funcionament del butlletí:

  • Els textos propis poden ser escrits en qualsevol idioma, preferentment en català.
  • Està prohibida la utilització d’un llenguatge sexista, racista o LGTBIfòbic.
  • Els textos tindran una mida mínima d’un full i màxima de tres.
  • Els textos podran ser escrits per entitats, assemblees, organitzacions o a títol individual.
  • Els textos hauran de ser enviats al correu arranblanes@gmail.com, en format Word.
  • La resposta a altres articles d’opinió ha de ser respectuosa i fonamentada en arguments.
  • Les aportacions han de ser enviades dues setmanes abans de la publicació.

La publicació és trimestral i feta l’1 de cada mes. (1 de gener, 1 d’abril, 1 de juliol, 1 d’octubre). Exceptuant el cas del primer número, que serà llençat per Sant Jordi, el 23 d’abril.

  • L’assemblea es reserva el dret a la no publicació d’un determinat text.